Årshultsmyren Naturreservat

15 km fra Norra emmeboda

 

Mose og sump

Årshultsmyren på 1.150 hektar (11,50 km²) er det største naturreservat i det centrale Småland. Naturreservatet er typisk for de nedbørsrige områder i den vestlige del af det centrale Småland. Naturreservatet består af mose, sump og næringsfattige søer. Ind imellem ligger der ”øer” med fast grund, hvor der vokser nåleskov. Ofte er det svært at afgøre, hvor mosen holder op, og den faste grund begynder. Moseområdet er en mosaik af fugtige fordybninger og vandhuller omgivet af tuer. Den sydlige del af område, hvor vejen går igennem (se ”vandrestier”), er tørrest.

Det næringsfattige og våde miljø giver dårlige vækstbetingelser for træer. Rundt om i reservatet står forkrøblede fyrretræer. Desuden er der dværgbirk i hele området. Man kan se elge og rådyr.

Vilde blomster
De dominerende vilde blomster m.v. er
- hvid næbfrø (svensk: vitag)
- hvidmos (svensk: vitmossor)
- klokkelyng (svensk: klockljung)
- lyng (svensk: ljung)
- porse (svensk: pors)
- soldug (kødædende) (svensk: sileshår)
- tue-kogleaks (svensk: tuvsäv)
- tue-kæruld (svensk: tuvdun)

Fugleliv
En række fuglearter yngler i området, bl.a.
- bynkefugl (svensk: buskskvätta)
- engpiber (svensk: ängspiplärka)
- hjejle (svensk: ljungpipare)
- ravn (svensk: korp)
- tjur (svensk: tjäder)
- urfugl (svensk: orre)

Vandrestier
Vejen mellem småbyerne Kränkeboda og Slättevrå går gennem Årshultsmyren. Herfra er der et par stier ind i området. Derudover er der ingen egentlige stier. Man kan iføre sig gummistøvler og selv gå på opdagelse. Naturreservatet er ca. seks km langt og to km bredt, så husk et godt kort og kompas.

 

 

 
 

© 2008